Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne

16.10.17 | Nyheder

Billedkunstnernes Forbund (BKF) advarer mod at slå alle de videregående kunstneriske uddannelser sammen, sådan som ny rapport fra Kulturministeriet anbefaler. BKF ser dog også positive takter i rapporten, som kan styrke billedkunstområdet.

En rapport fra Kulturministeriet, som udkommer i dag, anbefaler at samle ti videregående kunstuddannelser i én stor national organisation. De tre kunstakademier i København, Odense og Aarhus bør lægges sammen til et nationalt kunstakademi under den samlede institution, lyder det i rapportens anbefaling.

Fusionsplanerne har allerede mødt modstand fra rektorer på flere af de berørte kunstuddannelser, og BKF’s formand Nis Rømer opfordrer kulturminister Mette Bock (LA) til at undlade at diktere en stor sammenlægning:

“Vi synes, kulturministeren bør lytte til uddannelserne og inddrage kunstlivets organisationer i den dialog. Sammen kan vi skabe rammerne for en fremtidig kunstuddannelse af international klasse,” siger han.

Også gode takter
Trods forbeholdene for sammenlægningsplanerne er der anbefalinger i rapporten, som kan styrke de billedkunstneriske uddannelser, mener Nis Rømer:

“I Billedkunstnernes Forbund arbejder vi for at hele det billedkunstneriske uddannelsesområde styrkes. Derfor er vi enige med den del af rapporten, der anbefaler, at Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi fremover finansieres statsligt, i stedet for som nu at være afhængig af usikre kommunale bevillinger. Men politikerne må tage med i overvejelserne, at landets tre kunstakademier i forvejen har alt for små budgetter. Det kræver et generelt økonomisk løft, hvis man vil slå de tre akademier sammen og samtidig opretholde den faglige kvalitet i billedkunstuddannelserne,” siger han.

Brug for billedkunstnerisk forskning
Blandt rapportens anbefalinger til fremtidens kunstuddannelser er, at al kunstnerisk forskeruddannelse samles under design- og arkitektskolerne.

“Men kunstnerisk forskning bør ligge ved kunstakademierne, der har traditionen for det refleksive, og erfaringer med at integrere teori og praksis. Forskningen skal foregå på tværs af kunstakademierne, for at der opnås kritisk masse. Der er stort behov for at sikre billedkunstnerisk forskning og udvikling, så vi kan matche udlandet på området,” siger Nis Rømer.

Fokus på dimittender
Et af rapportens fokusområder er øgede krav til dimittendernes beskæftigelse.

“Rapporten tager udgangspunkt i det nuværende antal studerende, men med øget fokus på dimittenderne. Det bakker vi op om. BKF er optaget af, at dimittenderne klædes bedre på til at kunne skabe sig en levevej i deres fag. Vi indgår meget gerne i yderligere samarbejde med kunstakademierne og ministeren om at give nyuddannede kunstnere den bedst mulige start i arbejdslivet,” siger Nis Rømer.

Baggrund:
Rapporten om fremtidens kunstuddannelser er udarbejdet af Henrik Sveidahl, rektor på Det Rytmiske Musikkonservatorium, på baggrund af et kommissorium fra Kulturministeriet.

Mere om rapporten og dens anbefalinger hos Kulturministeriet, læs her…

Mere om kunstakademierne i temaudgave af BKF’s Fagbladet Billedkunstneren, læs her….

Øverst: Ophængning på udstillingen ‘The Final Exhibiton’, et samarbejde mellem studerende og dimittender fra Det Jyske Kunstakademi, Det Fynske Kunstakademi, Det Kgl. Danske Kunstakademi og Malmø Kunstakademi (2017). Foto: Katrine Møbius.