Forskere: Kunsten går glip af millioner i offentligt byggeri

03.12.18 | Nyheder

Fem mio. kr. mere til kunst i offentligt byggeri om året. Det ville være resultatet, hvis det statslige kunstcirkulære blev udvidet til også at omfatte statslige aktieselskaber med statslig andel under 50 procent samt øvrige selskaber med statslig andel.

Det vurderer forskerne bag den store nye undersøgelse Billedkunstens Økonomiske Rum, der netop er udgivet af Copenhagen Business School (CBS).

Forskerne peger på, at der de seneste 20 år er sket en øget privatisering af statslige selskaber. Det betyder, at færre virksomheder og institutioner i dag er omfattet af kunstcirkulæret, der sikrer, at 1,5 procent af håndværkerudgifterne i statsligt byggeri går til kunstnerisk udsmykning.

Fald i brug af kunst i statsligt byggeri
Undersøgelsen fra CBS viser, at køb af kunst i forbindelse med det statslige udsmykningscirkulære er faldet fra 15 til 11 mio. kr. de seneste 20 år.

Kunstcirkulæret gælder statslige bygherrer, herunder statslige aktieselskaber med statslig andel over 50 procent.

Men i dag foretages mange større, offentlige byggeprojekter af selskaber med statslig andel under 50 procent. F.eks. Post Nord, Københavns Lufthavne og Metroselskabet. Disse er ikke omfattet af det statslige kunstcirkulære.

Læs mere om forskningsprojektet Billedkunstens Økonomiske Rum, klik her…

Brug mere kunst i offentligt byggeri
Undersøgelsen viser, at tiden er inde til at udvide det statslige kunstcirkulære, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF):

“At udvide kunstcirkulæret er et af de håndtag, politikerne kan tage fat i for at øge brugen af billedkunst. Det  ville give langt flere borgere i hele landet mulighed for at møde billedkunsten i deres hverdag samtidig med, at det ville skabe et større arbejdsmarked for billedkunstnere,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund.

Han peger også på, at en udvidelse af cirkulæret kunne inspirere flere kommunerne til at tillempe den statslige 1,5-procents regel om kunst i byggeriet:

“Vi kunne få langt mere gavn og glæde af billedkunsten i hele samfundet, end vi gør i dag, hvis vi sikrede, at der altid afsættes midler til kunstnerisk udsmykning af offentligt byggeri,” siger Nis Rømer.

Øverst: Metroselskabet I/S er ikke omfattet af det statslige kunstcirkulære. Foto: Metroselskabet.