OPSLAGSTAVLE >>>

BKFs Region København/Frederiksberg holder salon første tirsdag hver måned ... læs mere >>>

Arbejdsophold på Hirsholmene - november ledigt ... læs mere >>>

To rum til leje på Værkstedsvej i Valby ... læs mere >>>

NYHEDER >>>

BKF: Dyr og dårlig idé at flytte Statens Værksteder til Helsingør... læs mere >>>

BKF: Giv husly til forfulgte kunstnere ... læs mere >>>

Kunstneres skatteproblemer forvandles til værker

Hvert år kommer flere af landets kunstnerisk mest anerkendte, men økonomisk dårligst stillede, billedkunstnere i klemme i SKAT - ofte med skyhøj gæld til følge.

Det skyldes, at SKAT i visse tilfælde insisterer på at beskatte statens livsvarige kunstnerydelse som en pension, i stedet for at se ydelsen som en indtægt, der gør det muligt at fortsætte den kunstneriske produktion, sådan som den ellers oprindeligt var tænkt fra Statens Kunstfonds side.

Nu har en af de ramte - BKF'eren Kirsten Christensen - forvandlet sine skatteproblemer til en serie nye værker, der vises på udstillingen 'Poesi og skattegæld' i Clausens Kunsthandel i København.

læs mere >>>

Kirsten Christensen fortæller:

"Jeg modtog pludselig et brev fra SKAT, hvor der stod, at jeg skyldte 350.000. Min forbrydelse var, at jeg havde trukket udgifter til værksted og materialer fra, selvom jeg ikke havde overskud i min såkaldte virksomhed. Jeg kunne ikke se andet, end at denne gæld ville jeg aldrig komme ud af, mens jeg var i live - dermed ville jeg aldrig blive et frit menneske igen."

BKF kritisk over for SKAT
SKATs praksis er udtryk for
en rigid tolkning af skattereglerne, der i sidste ende er i strid med intentionen i lovgivningen bag statens livsvarige lunstnerydelse, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Forbundet har i en årrække forsøgt at få skiftende kulturministre til at løse problemet, der har ramt flere kunstnere som Kirsten Christensen, blandt andre hendes nordjyske kollega Mogens Otto Nielsen.

Sidste år lykkedes det BKF at få daværende kulturminister Marianne Jelved (R) til at nedsætte et samarbejdsudvalg af embedsmænd fra Skatte- og Kulturministerierne, der bl.a. skulle kigge på dette problem. Der er dog endnu ikke kommet resultater ud af dette udvalgsarbejde.

Mirakelsalg
Imidlertid tog Kirsten Christensens skattesag en uventet drejning:

"1. juni sker miraklet for mig, at jeg sælger billeder for et stort beløb, der gør mig i stand til at betale hele min skattegæld tilbage - hvilket jeg straks gør. Men problemet er ikke løst juridisk og politisk for alle de andre billedkunstnere som er i en lignende situation. Så derfor besluttede jeg at gøre en udstilling som omhandlede hele problematikken," siger hun.

"Selv kan jeg være i samme situation til næste år, hvis jeg ikke sælger nok. Det er ikke nyt, at kunstnere har yderst svingende indtægter fra år til år. Det er altså et politisk og moralsk spørgsmål og jeg ønsker med denne udstilling at skabe debat og løsninger, nu hvor vi har fået en ny kulturminister," siger hun.

Søges: Poet til SKAT
Kirsten Christensen og mange af hendes kolleger betegnes af SKAT som 'hobbykunstnere', fordi de ikke har overskud i deres kunstneriske virksomheder. Det på trods af, at der er tale om anerkendte kunstnere, der har arbejdet professionelt med billedkunst hele deres liv.

De fleste har solgt værker til landets vigtigste kunstmuseer - Kirsten Christensen er f.eks. repræsenteret på Statens Museum for Kunst - og betegnelsen 'hobbykunstner' er hun ked af:

"På min nye udstilling foreslår jeg, at SKAT ansætter en poet, så man kan finde et mere dækkende og mindre krænkende begreb end 'hobbykunstner' for os professionelle, anerkendte kunstnere, der ikke tjener penge på vores kunstneriske virke."

Rent praktisk giver betegnelsen 'hobbykunstner' også problemer:

"Når man betegnes som hobbykunstner, må man ikke trække udgifter til værksted og materialer fra. Og hvordan skal man så kunne arbejde og lave nye billeder - for ikke at tale om at betale sin gæld tilbage?" spørger hun.

Kirsten Christensen (f. 1943):  Poesi og skattegæld. Keramiske udsagn og oliekridt på papir.
Clausens Kunsthandel, København.
Åbner lørdag 3. oktober. Sidste dag 7. november 2015.

 

Billedkunstneres ytringsfrihed er altid under pres

"Med Muhammed-tegningerne, de efterfølgende konflikter og senest attentaterne i Paris og København blev vi på tragisk vis mindet om, at der konstant er et pres mod kunstneres ret til at ytre sig frit.

Kunstneres opgave er - nu som før - at fortsætte arbejdet med at skabe meningsfulde værker, kunstneriske strategier og projekter, der forholder sig til den komplicerede politiske virkelighed, vi er en del af."

Sådan lyder det fra BKFs formand Bjarne W. Sørensen i et debatindlæg på altinget.dk

Mahmoud Alibadi: Please don't make a joke of me even if I am muslim, please don't make a joke of me even if I am muslim.
Foto, 2015, forsiden af fagbladet Billedkunstneren # 2015.

læs mere >>>

 

 

I septemberudgaven af fagbladet Billedkunstneren bringer redaktionen en række tema-artikler om kunstnerisk ytringsfrihed i anledning af tiåret for Muhammed-tegningerne.

Læs hele bladet - gå til oversigten over alle udgivelser af fagbladet Billedkunstneren, klik her...

- 15. september 2015

BKF sætter fokus på kunstens vilkår i kommunerne

Hvordan styrker vi sammen kunstens vilkår i kommunerne?

Det var overskriften på BKFs seminar om kunstens vilkår i kommunerne, som løb af stablen 17. september i Odense.

Lidt over 60 kunstnere fra kommunale billedkunstråd, kulturkonsulenter og enkelte kommunalpolitikere mødtes for at dele erfaringer, få inspiration og udvikle nye strategier.

Læs mere om oplægsholderne her nedenfor, og hold øje med BKFs Facebookside, hvor der oprettes en gruppe, som kan danne basis for udvikling af nyt netværk for kommunale billedkunstråd, tværkunstneriske udvalg, kunstkonsulenter og andre, der arbejder for at styrke den professionelle billedkunst i kommunerne.

læs mere >>>

PROGRAM:
 
10.05-11.30: Sådan får vi kommunale beslutningstagere til at satse på kunsten

•    Søren Taaning, billedkunstner/kurator/projektleder
Skovsnogen Art Space samt andre aktuelle projekter i Midt- og Nordjylland.
 
•    Stenka Hellfach, del af den kunstneriske ledelse i
Somewhere - bureau for kunst og offentlige rum, kurator og rådgiver.
 
•    Peter Winding, projektleder Favrskov Kommunes
'Kunsten ud i landsbyerne' samt aktuelt lyskunstprojekt Thorsø.

Spørgsmål fra salen og debat.
 
11.30-12.30: Finansieringsmuligheder for kunst i kommunerne

•    Christine Buhl Andersen,
Ny Carlsbergfondet
•    Theis Petersen, Kulturstyrelsen
•    Inger Krog, Kulturstyrelsen

Spørgsmål fra salen og debat.

12.30-13.30: Frokostmingle
 
13.30-15.00: Workshops: Hvordan har de kommunale billedkunstråd det pt.?

Facilitator:
Jette Gejl Kristensen, billedkunstner, tidl. medlem af Aarhus Kunstråd samt tidl. formand for Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.
 
15.00-16.00: Opsamling og debat i plenum: Hvad kan vi lære af hinanden?


 

Dyk ned i BKFs temaoversigter

Hvor udbredt er brugen af kunstneres gratis arbejdskraft? Hvordan opretter man et kommunalt billedkunstråd? Hvor kan børn og unge møde den professionelle billedkunst? Hvordan ser det ud med ligestillingen mellem kønnene i dansk kunstliv?

Dyk ned i temaoversigterne nedenfor og bliv klogere!

Om kunstneres gratis arbejde i kunstlivet, klik her...

Om kunstens vilkår i kommunerne, klik her...

Om børn, unge og billedkunst, klik her...

Om ligestilling mellem kønnene i kunstlivet, klik her...

Flere temaartikler i fagbladet Billedkunstneren, gå til arkivet, klik her...

læs mere >>>

Foto: Hvidovre er en af de kommuner, der har etableret et kommunalt Billedkunstråd med støtte fra Statens Kunstfond. Billedkunstrådet har bl.a. skabt et projekt med den internationale kunstnergruppe Museo Solar.