OPSLAGSTAVLE >>>

Kontor/værksteds-lokaler til leje: Værkstedvej i Valby ... læs mere >>>

Sci-Fi and the Human Condition Thematic Residency ... læs mere >>>

FLORA ars+natura | Boreal Grant (Colombia) ... læs mere >>>

NYHEDER >>>

Kunstner satte fokus på SKATs urimelige praksis... læs mere >>>

Ti kunstnere hyldes for deres indsats ... læs mere >>>

Nis Rømer er ny formand for Billedkunstnernes Forbund

Nis Rømer var indstillet til formandsposten af en enig bestyrelse og blev valgt ved fredsvalg af BKF's generalforsamling, der løb af stablen lørdag 7. november 2015 på Statens Værksteder for Kunst i København.

"Jeg glæder mig til at være med til at videreføre BKF's arbejde med at forbedre arbejdsvilkårene for alle professionelle kunstnere. Det ligger mig også på sinde at gøre BKF større og stærkere - bl.a. er jeg optaget af, at forbundet får flere yngre og nyuddannede kunstnere som medlemmer," sagde Nis Rømer efter valget.

Den afgående og den nye formand for Billedkunstnernes Forbund: Bjarne W. Sørensen og Nis Rømer på den nyligt overståede generalforsamling. Foto: Tove Dehn.

Klik her for at deltage i urafstemningen til BKF's bestyrelse...

læs mere >>>

Nis Rømer (1972) har været medlem af BKF's bestyrelse siden januar 2015. Han er medstifter af kunstnergrupperne Free Soil og Publik, der står bag en lang række kunstprojekter i det offentlige rum. Til daglig er han ansat som underviser på Holbæk Kunsthøjskole.

Farvel til en garvet formand
Nis Rømer afløser Bjarne W. Sørensen, der har været formand for BKF siden 2010, og dermed er den længst siddende formand i BKF's historie.

Bjarne W. Sørensen har bl.a. stået i spidsen for indgåelsen af Den Ny Udstillingsaftale, som BKF forhandlede på plads med en række af kunstlivets organisationer i 2014.

Aftalen satte for første gang en fælles standard for kunstneres og kunstinstitutioners samarbejde i forbindelse med udstillinger.

Bjarne W. Sørensen var før sin formandsperiode medlem af BKF's bestyrelse. Han forlader formandsposten for at få tid til sit kunstneriske virke som grafiker og maler, men fortsætter dog som BKF's repræsentant i Statens Kunstfonds Repræsentantskab frem til 2017 og i Dansk Kunstnerråds bestyrelse.

"Jeg er glad for at overrække stafetten til Nis og er sikker på, at han og bestyrelsen på bedste vis vil fortsætte arbejdet for BKF's mærkesager," sagde Bjarne W. Sørensen, der modtog en lang applaus fra salen og en varm tak for sin store indsats på formandsposten fra bestyrelsen og den nye formand.

Valg til BKF's bestyrelse
Med formandsvalget på plads, skal BKF's medlemmer nu vælge fire nye medlemmer af BKFs bestyrelse.
Kandidaterne, der stillede op på den nyligt overståede generalforsamling, er:

Agnete Bertram (genopstiller)
Kristoffer Ørum
Søren Martinsen
Julie Sass
Kim Grønborg
Birgitte Kristensen
Anne Lildholdt Jensen

Der vil i den kommende tid blive udsendt valgmateriale om kandidaterne til samtlige medlemmer af BKF.
Her vil referatet fra generalforsamlingen også blive medsendt.

Modstand mod flytning af SVK
På generalforsamlingen drøftedes bl.a. kulturminister Bertel Haarders beslutning om at flytte Statens Værksteder for Kunst til Helsingør.

Der var bred enighed om, at en flytning vil forringe arbejdsvilkårene betydeligt, især for kunstnere der bor uden for hovedstadsområdet.

Deltagerne vedtog derfor følgende fælles udtalelse:

Generalforsamlingen udtaler sin store modstand mod flytning af Statens Værksteder for Kunst.
 

Genvalgt på generalforsamlingen
På BKFs generalforsamling blev følgende udvalgsmedlemmer valgt:

Ophavsretsfonden i BKF: Anders Werdelin.

Optagelsesudvalget i BKF: Gert Daa Funder (genvalg)

- 8. november 2015

Billedkunstneres ytringsfrihed er altid under pres

"Med Muhammed-tegningerne, de efterfølgende konflikter og senest attentaterne i Paris og København blev vi på tragisk vis mindet om, at der konstant er et pres mod kunstneres ret til at ytre sig frit.

Kunstneres opgave er - nu som før - at fortsætte arbejdet med at skabe meningsfulde værker, kunstneriske strategier og projekter, der forholder sig til den komplicerede politiske virkelighed, vi er en del af."

Sådan lyder det fra BKFs formand Bjarne W. Sørensen i et debatindlæg på altinget.dk

Læs nyeste udgave af fagbladet Billedkunstneren, der har tema om kunstnerisk ytringsfrihed, klik her...

Mahmoud Alibadi: Please don't make a joke of me even if I am muslim, please don't make a joke of me even if I am muslim. Foto, 2015.

læs mere >>>

 

 

I septemberudgaven af fagbladet Billedkunstneren bringer redaktionen en række tema-artikler om kunstnerisk ytringsfrihed i anledning af tiåret for Muhammed-tegningerne.

Læs hele bladet - gå til oversigten over alle udgivelser af fagbladet Billedkunstneren, klik her...

- 15. september 2015

Finanslov hård ved kunsten

Færre midler til samtidskunsten, flere til kulturarven.

Det er konsekvensen af den aftale om næste års Finanslov, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Det kommer til at gøre ondt i et i forvejen hårdt presset kulturliv, hvor kunstnernes frie midler er små, advarer Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Samtidig afskaffer regeringen særregler for fonde, hvilket vil mindske fondenes incitament til at uddele gaver - noget som langt de fleste offentlige kunstinstitutioner i dag er helt afhængige af for at kunne drive deres udstillingsvirksomhed.

Overgaden, Institut for Samtidskunst er et af de udstillingssteder, hvis udstillingsvirksomhed til stor del finansieres af fonde, bl.a. Det Obelske Familefond. Lige nu kan man se udstillingen REVISIT: Thorbjørn Lausten. Moment 1-3, 1978. Akryl på sejldug, 290x180cm. Foto: Anders Sune Berg.

læs mere >>>

Runesten og Danmarkshistorie
På finansloven omprioriteres 2 pct. af bevillingerne til Statens Kunstfond, fremgår det af Finanslovsaftalen.

Det betyder, at der flyttes 9 mio. kr. årligt, i perioden 2016-2019, fra Statens Kunstfonds puljer.

Pengene skal i stedet gå til en række udvalgte initiativer, der skal styrke kulturarven. Bl.a. bevaring af runesten og formidling af Danmarkshistorie for børn.

Læs mere:

'Finansloven er en blodtud til FondsDanmark', artikel på Altinget.dk

'Finanslov 2016', denoffentlige.dk

- 23. november. 2015

Dyk ned i BKFs temaoversigter

Hvor udbredt er brugen af kunstneres gratis arbejdskraft? Hvordan opretter man et kommunalt billedkunstråd? Hvor kan børn og unge møde den professionelle billedkunst? Hvordan ser det ud med ligestillingen mellem kønnene i dansk kunstliv?

Dyk ned i temaoversigterne nedenfor og bliv klogere!

Om kunstneres gratis arbejde i kunstlivet, klik her...

Om kunstens vilkår i kommunerne, klik her...

Om børn, unge og billedkunst, klik her...

Om ligestilling mellem kønnene i kunstlivet, klik her...

Flere temaartikler i fagbladet Billedkunstneren, gå til arkivet, klik her...

læs mere >>>

Foto: Hvidovre er en af de kommuner, der har etableret et kommunalt Billedkunstråd med støtte fra Statens Kunstfond. Billedkunstrådet har bl.a. skabt et projekt med den internationale kunstnergruppe Museo Solar.