OPSLAGSTAVLE >>>

Ansøgningsfrist til Statens Værksteder den 4. maj ... læs mere >>>

Open Call - Lykketrold Fundraiser 2015 ... læs mere >>>

BKFs Region København/Frederiksberg holder salon den 3. marts ... læs mere >>>

NYHEDER >>>

BKF beklager kunsthaldirektørs afgang... læs mere >>>

Norge afsætter millioner til udstillingshonorar ... læs mere >>>

Canadas billedkunstnere får statslig udstillingsaftale

For første gang får Canadas billedkunstnere en standardaftale, der sikrer dem betaling i forbindelse med udstillinger på landets nationale kunstmuseum, National Gallery of Canada i Ottawa.

Aftalen er inspireret af den svenske MU-aftale og er indgået mellem den canadiske billedkunstnerorganisation CARFAC og Canadas statslige museum for kunst.

"Det her forandrer alt for os - på en god måde," siger April Britski, formand for de canadiske billedkunstneres organisation CARFAC.

"Jeg håber, vi fremover vil se mange flere af den slags aftaler over hele verden," siger hun.

Udstillingsaftalen blev underskrevet i denne uge af museumsledelsen og billedkunstnerformanden April Britski.
Foto: CARFAC.

læs mere >>>

Aftalen betyder, at alle kunstnere, der udstiller på National Gallery, skal betales en minimumstakst, som den canadiske billedkunstnerorganisation har forhandlet sig frem til med museets ledelse.

Kunstnerne har ret til individuelt at forhandle sig til et højere udstillingshonorar, men museet kan ikke betale dem mindre end angivet i standardaftalen.

Det betyder fx, at kunstnerne sikres et honorar på ca. 40.000 kr. for en soloudstilling, og at de får ca. 87.000 kr. i honorar for at repræsentere Canada ved Venedig Biennalen - det er National Gallery of Canada, der står for at arrangere landets biennale-bidrag.

Desuden vil kunstnere i kraft af den nye standardaftale blive betalt for den tid, de bruger på fx forberedelse og ophængning af udstillinger, samt for foredrag og offentlige præsentationer af udstillinger.

Detaljer om den canadiske standardaftale, klik her...

Se også CARFACs Facebookside, klik her...

Læs også om den danske udstillingsaftale, som blev indgået mellem Billedkunstnernes Forbund, Unge Kunstnere og Kunstformidlere og Foreningen af Kunsthaller i Danmark i 2014. Standardaftalen bakkes op af Organisationen Danske Museer.

- 27. februar 2015.

Kunstmuseer opfordres til at købe mere kunst af kvinder

Akademiraadet opfordrer kunstmuseerne til at rette op på underrepræsentationen af kvindelige kunstnere.

Opfordringen kommer i et brev, som Akademiraadet har sendt til samtlige statsanerkendte og statslige kunstmuseer i Danmark:

"Der bliver uddannet lige mange mandlige og kvindelige kunstnere fra kunstakademierne. Derfor er det virkelig problematisk, at kønsfordelingen er så skæv," siger næstformand i Akademiraadet Milena Bonifacini til dagbladet Information.

læs mere >>>

Akademiraadets kritik af museernes skæve indkøbs- og udstillingspraksis bygger bla. på en undersøgelse fra efteråret, der blev omtalt i en række artikler i fagbladet Billedkunstneren #3 2014.

Undersøgelsen viste, at der stadig i langt de fleste tilfælde en mandlig kunstner bag de værker, som kunstmuseerne erhverver til deres samlinger. Ligesom det oftest er en mandlig kunstner, der præsenteres på institutionernes prestigefulde separatudstillinger.

Undersøgelsen er foretaget af Hans Dam Christensen, professor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet (IVA), og er offentliggjort i en antologi, som Kvindelige Kunstneres Samfund udgav i efteråret.

Læs mere om undersøgelsen og om Kvindelige Kunstneres Samfunds jubilæumsantologi, klik her...

Ida Holm Mortensen: Beredt på sommertid. Olie. 150 x 115. Ida Holm Mortensens værker kunne for nylig ses på udstillingen 'Kvinder, der valgte kunsten', Johannes Larsen Museet 2015.

 

- 2. februar 2015.

Brug for arbejdsro og inspiration i nye omgivelser?

Husk at der er ansøgningsfrist den 1. april for ophold i

* BKFs kunstnerboliger på Fanø og i Berlin i perioden juli-december 2015 - og
* Huset i Provence i perioden september 2015-august 2016.

læs mere >>>

Dyk ned i BKFs temaoversigter

Hvor udbredt er brugen af kunstneres gratis arbejdskraft? Hvordan opretter man et kommunalt billedkunstråd? Hvor kan børn og unge møde den professionelle billedkunst? Hvordan ser det ud med ligestillingen mellem kønnene i dansk kunstliv?

Dyk ned i temaoversigterne nedenfor og bliv klogere!

Om kunstneres gratis arbejde i kunstlivet, klik her...

Om kunstens vilkår i kommunerne, klik her...

Om børn, unge og billedkunst, klik her...

Om ligestilling mellem kønnene i kunstlivet, klik her...

Flere temaartikler i fagbladet Billedkunstneren, gå til arkivet, klik her...

læs mere >>>

Foto: Hvidovre er en af de kommuner, der har etableret et kommunalt Billedkunstråd med støtte fra Statens Kunstfond. Billedkunstrådet har bl.a. skabt et projekt med den internationale kunstnergruppe Museo Solar.