Forfatteren Leif Hasles Fond tilbyder arbejdspladser til fordybelse og inspiration ... læs mere >>>

Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Lærreder sælges billigt ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

Billedkunstnere får hæder og medaljer fra Akademiraadet

12 fremragende billedkunstnere, arkitekter og formidlere hædres for deres store betydning for fremmelsen af dansk kunst. Det sker ved Akademiraadets traditionsrige Stiftelsesfest 30. marts på Charlottenborg.

I år uddeles for første gang den nystiftede Franciska Clausen Medalje. Den nye medalje, der ses øverst på siden her (foto: Benjamin Lund) og er udformet af billedkunstner Ellen Hyllemose, gives til en kunstner, "der har lavet et enkeltstående værk af fremragende kunstnerisk kvalitet".

Den første billedkunstner, der modtager Franciska Clausen Medaljen, er Marie Søndergaard Lolk. Hun får medaljen for udstillingen TEMPLATE på Thorvaldsens Museum, hvor hun gik i dialog med den gamle mesters skulpturer. "Denne dialog fremstod umådelig poetisk og sanselig i al sin tysthed. Ydmyg og underspillet, men intelligent og stærkt dragende", hedder det i rådets motivering.

Kraftfulde billeder
Eckersberg Medaljen, som tildeles "et menneske, der har ydet en indsats af høj kunstnerisk kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst", går i år til kunstnerne Sergej Jensen, Anette Harboe Flensburg samt til kunstnerduoen Hanne Nielsen og Birgit Johnsen.
Om motiveringen for at give medaljen til videokunstnerne Hanne Nielsen og Birgit Johnsen hedder det blandt andet, at de "til stadighed (formår) at overraske og fylde vores indre biograf med kraftfulde billeder. Man glædes over at se de to kunstneres uudtømmelige evne til at udvikle og undersøge mediets kunstneriske potentiale".

Overflod af skaberkraft
Thorvaldsen Medaillen, som hædrer "et menneske for fremragende arbejde inden for den frie kunst" går til Finn Reinbothe, og kunstneren får følgende ord med fra Akademiraadet: "Gennem mange år har Reinbothe vist os det ene subtile værk efter det andet. Hans overflod af skabende kraft sammen med en legende nytænkning har gjort ham til en af landets og sin tids mest banebrydende kunstnere".

Hæder og medalje til KUNSTEN.NU
Chefredaktør på webmagasinet www.kunsten.nu Jan Falk Borup modtager N.L. Høyen Medaljen.
Medaljen tildeles en person, "der har ydet en indsats af høj kvalitet inden for forskning, fortolkning eller formidling af de skønne kunster".
Jan Falk Borup er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Middlesex University i London.
I motiveringen hedder det blandt andet: "KUNSTEN.NU synliggør og samler kunstscenen som ingen anden platform og leverer kritisk og tilgængelig information, der både retter sig mod kunstscenen selv og det brede publikum".

BKF ønsker alle årets medaljemodtagere stort tillykke!

Her følger hele listen over årets medaljemodtagere:

Franciska Clausen Medaljen
Arkitekterne Johan Gjøde og Niels Bjørn Povlsgaard
Billedkunstner Marie Søndergaard Lolk

N.L. Høyen Medaljen
Kunsthistoriker Flemming Friborg
Chefredaktør Jan Falk Borup

Thorvald Bindesbøll Medaljen
Arkitekt Cecilie Bendixen
Keramiker Karen Bennicke

Eckersberg Medaillen
Arkitekt Terese Erngaard
Billedkunstner Sergej Jensen
Billedkunstnerne Hanne Nielsen og Birgit Johnsen
Billedkunstner Anette Harboe Flensburg

Thorvaldsen Medaillen
Billedkunstner Finn Reinbothe

C.F. Hansen Medaillen
Arkitekt Bjarke Ingels

Læs den fulde motivation for tildelingerne på Akademiraadets hjemmeside, klik her...

Akademiet for De Skønne Kunster
- virker til kunstens fremme og som statens rådgiver i kunstneriske spørgsmål indenfor områderne arkitektur og billedkunst samt tilgrænsende kunstarter.
Akademiets virksomhed udøves gennem Akademiraadet samt af Akademiraadets og Kunstnersamfundets Jury, der optager nye medlemmer i Kunstnersamfundet.

- 30. marts 2017.