Forfatteren Leif Hasles Fond tilbyder arbejdspladser til fordybelse og inspiration ... læs mere >>>

Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Lærreder sælges billigt ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

Nomineret til BKF-pris: Kunstnere skaber nyt liv i landsbyen

Lige nu vises videokunst i nordjyske Seldes offentlige rum, og de senere år er der skabt en lang række stedsspecifikke værker i landsbyen. Alt sker i et tæt samarbejde mellem kunstnere og borgere. Skulpturlandsby Selde er blandt de nominerede til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017.

Uden for metropolerne er der kun begrænsede muligheder for at møde samtidskunsten. Men Selde, en landsby med 350 indbyggere, har fået kunst i byen. Det er sket efter udtrykkeligt ønske fra borgerne i landsbyen ved Furusund, 25 km nordøst for Skive, fortæller billedkunstner Marianne Jørgensen, kurator og daglig leder af SIS Selde (Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde).

Tag med til BKF-prisfest for Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017 d. 13. oktober, læs mere her...

"I udkantsdanmark er man vant til selv at få tingene til at ske, og Selde er et samfund med aktive borgere, som ikke er bange for at bruge mange timer på at få kunsten til at komme til deres landsby. Samarbejdet med Seldes borgere er meget vigtigt for Skulpturlandsby Selde - et så ambitiøst projekt havde ikke kunnet lade sig gøre uden al den støtte vi har modtaget fra mentorer og foreninger på Fursundegnen og hos Skive Kommune," siger hun.

De seneste fire år er en lang række stedsspecifikke kunstværker blevet skabt i Selde, i et enestående samarbejde mellem kunstnere og borgere.  

"Kunsten gør noget ved byen og de borgere, der deltager i projektet. Og den gør noget ved kunstnerne. Kunsten giver aktivitet i byen og tomterne forvandles fra åbne sår til aktiver, hvor kunstnere kan skabe skulpturelle rum."

Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde (SIS Selde) organiserer lokal arbejdskraft og mentorer, som hjælper kunstnerne med de praktiske problemer.

"Alle disse tiltag gør at man som kunstner føler sig velkommen, og kan koncentrere sig om at lave kunst," siger Marianne Jørgensen.

Selde har nu et kunstnerhus/residens og et kunstnerværksted. Desuden har de deltagende kunstnere i Skulpturlandsby Selde 2014-2017 fået stillet 40 steder til skulpturelle forsøg til rådighed i både det offentlige rum og på private grunde.

Aktuel videokunst
Frem til 17. december kan man se udstillingen Videokunst i det offentlige rum - Selde, skabt af 13 danske og internationale billedkunstnere, som bruger byen og borgerne som materiale til videoproduktioner. Kunstnernes værker er installeret i det offentlige rum på forskellig vis, f.eks. som projektion på en husvæg, projekteret op i et vindue i et privat hjem eller i Dagli'brugsen, på plejehjemmet, i skolen osv.

De inviterede kunstnere arbejder med forskellig greb indenfor videomediet, f.eks. dokumentar, spillefilm eller mere teknisk eksperimenterende. Produktion af videoerne er sket i tæt samarbejde med byens beboere i og med, at hver kunstner har fået en Selde-mentor, som har sørget for dem under deres besøg.  Desuden har flere af videoproduktionerne krævet hjælp fra mange borgere, som enten har optrådt som statister, eller skuespillere eller som er blevet portrætteret af kunstnerne.

Fra platform til biennale
Skulpturlandsby Selde er vokset over de sidste fire år og vil fra 2019 ændre sig til at blive en biennale, dvs. en tilbagevende udstilling hvert andet år, fortæller Marianne Jørgensen.

Målet med den første biennale er at skabe et billedkunstnerisk-arkitektonisk projekt, der handler om at gøre Seldes bymidte tæt og levende med forskellige funktioner, som understøtter bylivet og som skaber grundlag for social interaktion. Det mellemliggende år, 2018, bruges på et mindre projekt: En konference om udkantsDanmark og om kunst og kulturs mulighed for at ændre det offentlige rum i både landsbyer og større byer, som er ved at blive med affolket. Konferencen finder selvfølgelig sted i Selde.

Videokunst i det offentlige rum – Selde 2017:
De deltagende kunstnere er: Elina Brotherus - Eva Koch - Eva La Cour - Hanne Nielsen & Birgit Johnsen - Jette Ellgaard - Jette Gejl Kristensen - Katja Bjørn - Kenneth A. Balfelt - Michael Mørkholt - Sonja Lillebæk Christensen - Clara Morks - Aron Skoog - Signe Vad. Vises til 17. december 2017.

Se også: Selde Seriøst TV, en youtube-kanal om en lille by på kanten af Limfjorden. Billedkunstner Signe Vad har skabt en tv kanal til Skulpturlandsby Selde, hvor man gennem fragmenter kan opleve landsbyen: www.seldetv.dk

Øverst: Jette Gejl: Intervowen Landscapes. Videoværk. Fritstående skærm på Østerled, Selde 2017.

- 10. oktober 2017.