Forfatteren Leif Hasles Fond tilbyder arbejdspladser til fordybelse og inspiration ... læs mere >>>

Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Lærreder sælges billigt ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

BKF: Dyr og dårlig idé at flytte Statens Værksteder til Helsingør

PRESSEMEDDELELSE, BILLEDKUNSTNERNES FORBUND, 2. OKTOBER 2015: 

Kulturminister Bertel Haarders ambition om at styrke kulturlivet uden for hovedstaden er fin og vigtig – men en flytning af Statens Værksteder for Kunst til Helsingør giver hverken økonomisk eller geografisk mening, lyder det fra Billedkunstnernes Forbund (BKF).

"Det er svært at se, hvad en flytning af værkstederne til Helsingør skal gøre godt for. Det bliver dyrt at flytte og reetablere de tekniske faciliteter, og en flytning til Kronborg gør det ikke lettere for kunstnere i hele landet at bruge værkstederne," siger Camilla Nørgård, næstformand for Billedkunstnernes Forbund.

Statens Værksteder for Kunst har i snart 30 år været en central institution for professionelle kunstnere i hele Danmark. Trods de seneste års økonomiske besparelser der har sat sit præg på værkstederne, kan kunstnere stadig finde værdifuld arbejdsro, gunstige faciliteter og faglig sparring i pakhuset på Gl. Dok.

Adgang til den københavnske kunstscene
Fra i år har kunstnere med bopæl uden for hovedstadsområdet igen fået mulighed for at indlogere sig i en gæstebolig, hvis de tildeles arbejdsophold på værkstederne i en længere periode. Det gør det nemmere at benytte værkstederne, hvis man kommer fra Jylland eller Fyn, og netop for denne gruppe kunstnere er værkstedernes nuværende beliggenhed centralt i København en stor faglig fordel:

Et arbejdsophold på Statens Værksteder giver adgang til den københavnske kunstscene, mulighed for at netværke og skabe nye kontakter, til gavn for kunstnerkarrieren.

"Jeg kan forstå, at kulturministeren vil få udarbejdet en analyse af, hvordan flytningen af Statens Værksteder for Kunst skal foregå. Jeg håber, han vil inddrage værkstedets brugere i den analyse, og at han vil være parat til at omgøre beslutningen, hvis analysen viser, at flytningen til Helsingør er en dyr og dårlig ide," siger Camilla Nørgård.

Geografisk spredning allerede i fokus
Med udspillet 'Bedre balance i kulturlivet' vil kulturministeren desuden bl.a. sikre, at der i stigende grad tildeles kulturmidler uden for København og Frederiksberg. Og at medlemmerne i Statens Kunstfonds forskellige udvalg rekrutteres fra hele landet.

"Det er fint at blive mindet om, at kulturmidlerne skal komme hele landet til gode, men geografiske hensyn er allerede skrevet ind i den lovgivning, der sætter rammerne for Statens Kunstfonds arbejde, hvilket både medlemmer af kunstfondens fagudvalg af kunstfondens repræsentantskab er fuldt ud opmærksomme på," siger Camilla Nørgård, der er glad for, at kulturministeren vil fremme brugen af kunst og kultur ude omkring i landet.

"Men det ville have været dejligt, hvis ministeren havde skaffet flere midler til kulturområdet, så langt flere borgere kunne få glæde af den professionelle kunst, i stedet for at gøre det til et spørgsmål om hovedstad vs. provins," siger hun.