Forfatteren Leif Hasles Fond tilbyder arbejdspladser til fordybelse og inspiration ... læs mere >>>

Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Lærreder sælges billigt ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

Kunstner sætter fokus på Skats urimelige praksis

Hvert år kommer flere af landets kunstnerisk mest anerkendte, men økonomisk dårligst stillede, billedkunstnere i klemme i Skat - ofte med dyb gæld til følge.

Det skyldes, at Skat i visse tilfælde insisterer på at beskatte statens livsvarige kunstnerydelse som en pension, i stedet for at se ydelsen som en indtægt, der gør det muligt at fortsætte den kunstneriske produktion, sådan som den ellers oprindeligt var tænkt fra Statens Kunstfonds side.

En af de ramte - BKF'eren Kirsten Christensen - har nu forvandlet sine skatteproblemer til en serie nye værker, der blev vist på udstillingen 'Poesi og skattegæld' i Clausens Kunsthandel i København.

Kirsten Christensen fortæller:

"Jeg modtog pludselig et brev fra Skat, hvor der stod, at jeg skyldte 350.000. Min forbrydelse var, at jeg havde trukket udgifter til værksted og materialer fra, selvom jeg ikke havde overskud i min såkaldte virksomhed. Jeg kunne ikke se andet, end at denne gæld ville jeg aldrig komme ud af, mens jeg var i live - dermed ville jeg aldrig blive et frit menneske igen."

BKF kritisk over for Skat
Skats praksis er udtryk for
en rigid tolkning af skattereglerne, der i sidste ende er i strid med intentionen i lovgivningen bag statens livsvarige kunstnerydelse, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Forbundet har i en årrække forsøgt at få skiftende kulturministre til at løse problemet, der har ramt flere kunstnere som Kirsten Christensen, blandt andre hendes nordjyske kollega Mogens Otto Nielsen.

Sidste år lykkedes det BKF at få daværende kulturminister Marianne Jelved (R) til at nedsætte et samarbejdsudvalg af embedsmænd fra Skatte- og Kulturministerierne, der bl.a. skulle kigge på dette problem. Der er dog endnu ikke kommet resultater ud af dette udvalgsarbejde.

Mirakelsalg
Imidlertid tog Kirsten Christensens skattesag en uventet drejning:

"1. juni sker miraklet for mig, at jeg sælger billeder for et stort beløb, der gør mig i stand til at betale hele min skattegæld tilbage - hvilket jeg straks gør. Men problemet er ikke løst juridisk og politisk for alle de andre billedkunstnere som er i en lignende situation. Så derfor besluttede jeg at gøre en udstilling som omhandlede hele problematikken," siger hun.

"Selv kan jeg være i samme situation til næste år, hvis jeg ikke sælger nok. Det er ikke nyt, at kunstnere har yderst svingende indtægter fra år til år. Det er altså et politisk og moralsk spørgsmål og jeg ønsker med denne udstilling at skabe debat og løsninger, nu hvor vi har fået en ny kulturminister," siger hun.

Søges: Poet til Skat
Kirsten Christensen og mange af hendes kolleger betegnes af Skat som 'hobbykunstnere', fordi de ikke har overskud i deres kunstneriske virksomheder. Det på trods af, at der er tale om anerkendte kunstnere, der har arbejdet professionelt med billedkunst hele deres liv.

De fleste har solgt værker til landets vigtigste kunstmuseer - Kirsten Christensen er f.eks. repræsenteret på Statens Museum for Kunst - og betegnelsen 'hobbykunstner' er hun ked af:

"På min nye udstilling foreslår jeg, at SKAT ansætter en poet, så man kan finde et mere dækkende og mindre krænkende begreb end 'hobbykunstner' for os professionelle, anerkendte kunstnere, der ikke tjener penge på vores kunstneriske virke."

Rent praktisk giver betegnelsen 'hobbykunstner' også problemer:

"Når man betegnes som hobbykunstner, må man ikke trække udgifter til værksted og materialer fra. Og hvordan skal man så kunne arbejde og lave nye billeder - for ikke at tale om at betale sin gæld tilbage?" spørger hun.

Kirsten Christensen (f. 1943):  Poesi og skattegæld. Keramiske udsagn og oliekridt på papir.
Clausens Kunsthandel, København.
Åbner lørdag 3. oktober. Sidste dag 7. november 2015.

Åbent brev til kulturministeren
Skats urimelige behandling af kunstnere rammer som nævnt mange - nu har Kirsten Christensens kollega, billedhuggeren Kirsten Lockenwitz, skrevet et åbent brev til kulturminister Bertel Haarder om problematikken:

Læs Kirsten Lockenwitz' brev her...

Billedkunstnernes Forbund er inviteret til møde med kulturministeren senere i denne måned og vil her bede ham genoptage sagen.

- 2. november 2015