Call for applications – Summer 2018 (Jan-March) at Casa Rio Artists Residency ... læs mere >>>

Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Apply for b-side Festival 2018 - UK ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

BKF: Bak op om Det Fynske Kunstakademi

PRESSEMEDDELELSE 6/6 2016:

Fyn har brug for sit kunstakademi – og for sine billedkunstnere

"Det nytter ikke at spare kunstlivet væk, hvis man vil være en attraktiv moderne storby, hvor folk har lyst til at komme på besøg, bosætte sig og investere. Det er kunst og kultur, der skaber liv og grundlag for vækst i en by. Derfor håber jeg, at byrådspolitikerne vil bevare Det Fynske Kunstakademi. Akademiets tårnhøje kunstneriske niveau giver genlyd ude i verden og er med til at sætte Fyn og Odense på det internationale kunstlivs verdenskort," siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forund (BKF).

Hans kommentar kommer i forbindelse med, at Odense Kommunes By- og Kulturudvalg skal behandle en indstilling til Økonomiudvalget om evt. at fjerne hele tilskuddet til Det Fynske Kunstakademi fra 2019. Odense Kommune støtter i øjeblikket Det Fynske Kunstakademi med 1,6 millioner kroner årligt, mens staten støtter med 1,4 mio. kr. Gennemføres besparelsen betyder det, at akademiet - der kunne fejre 70-års jubilæum sidste år - må lukke.
Og det vil være en helt forkert beslutning, mener Billedkunstnernes Forbund:

"Et levende professionelt kunstliv på højt niveau er afgørende, hvis de store byudviklingsprojekter, som Odense investerer massivt i i disse år, skal føre til de ønskede forandringer for byen. Det er svært at se, hvordan de foreslåede besparelser – som ikke kun gælder kunstakademiet, men også rammer bredt det lokale kulturliv bredt - hænger sammen med Odenses erklærede ambitioner om at udvikle sig til en moderne storby, der kan tiltrække nye beboere og skabe vækst for hele regionen. Uden et stærkt kulturliv risikerer byudviklingen at resultere i en tom skal af nye bygninger og død infrastruktur. En moderne storby har brug for sine kunstnere."

Styrk dansk kunstproduktion
"Det Fynske Kunstakademi er både en uddannelsesinstitution og en kulturinstitution. Lukker det, mister Odense lokale arbejdspladser og byen går glip af den dynamik, som skiftende hold af kunststuderende tilfører kulturlivet. Det er også vigtigt at styrke dansk produktion af kunst og kultur i en tid, hvor udenlandske medier og kultur fylder mere og mere. Vi har brug for stærke kulturinstitutioner som Det Fynske Kunstakademi, hvis Danmark ikke skal reduceres til kunstnerisk udkantsområde," siger han.

Kortsigtet besparelse bliver dyr
Også Gæsteatelier Hollufgård er med på listen over steder, hvor Odense Kommunes By- og Kulturudvalg mener, der skal spares penge. Men at skære i tilskuddet til det fynske kunstnerresidency vil være en kortsigtet besparelse, der ikke kan betale sig i det lange løb, mener Nis Rømer:

"Hollufgård er ikke bare et væsentligt produktionscentrum for kunstnere på Fyn og resten af Danmark, men også for professionelle kunstnere fra hele verden. Gæsteatelier Hollufgård er del af et residency netværk på over 500 institutioner fordelt på mere end 70 lande. Det skaber en unik synergi og udveksling imellem internationalt og lokalt kunstmiljø – som både kommer det lokale kunstpublikum og skolelever til gode i form af udstillinger og undervisning. Fyn har ikke råd til at gå glip af den direkte forbindelse til den internationale samtidskunst, som Hollufgård udgør," siger han.

Baggrund:
Tirsdag 7. juni skal Odense Kommunes Økonomiudvalg tage stilling til den liste over besparelser og effektiviseringer, By- og Kulturudvalget har lagt op til i sit sparekatalog. Til efteråret skal byrådet træffe endelig beslutning om spareforslagene.

Foto: Det Fynske Kunstakademi.

- 6. juni 2016.