Seminar: Kunst i det offentlige rum - 26. oktober i Aarhus ... læs mere >>>

Apply for b-side Festival 2018 - UK ... læs mere >>>

Internationalt seminar om kunst på hospitaler - 10. november i København ... læs mere >>>

Billedkunstnernes Forbund: Lyt til kunstakademierne... læs mere >>>

Her er vinderne af BKF-pris for kunstnerdrevne steder ... læs mere >>>

Det Fynske Kunstakademi reddet på målstregen

Flere politikere i By- og Kulturudvalget i Odense Kommune har nu bekræftet over for Poul Falck, bestyrelsesformand for Det Fynske Kunstakademi, at den kommunale støtte til uddannelsen forsætter.

Det skriver Fyens Stiftstidende tirsdag eftermiddag, hvor mødet i By- og Kulturudvalg finder sted. Det Fynske Kunstakademi bringer også nyheden på sin egen egen webside. Dermed ser lukningsfaren ud til at være drevet over for denne gang.

Billedkunstnernes Forbund (BKF) glæder sig over den positive udvikling i sagen. Men forløbet viser, hvor skrøbelig en økonomi de to kunstakademier uden for København har, mener BKF's formand Nis Rømer:

"At være afhængig af skiftende kommunale flertals velvilje er en uholdbar præmis at bedrive seriøs videregående uddannelse på," siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund.

Ikke første lukningstrussel
Den seneste tids lukningstrusler er ikke de første, Det Fynske Kunstakademi har stået overfor: I 2008 var et lignende spareforslag på bordet, men blev stemt ned i kulturudvalget.

Derfor er det nødvendigt med en politisk diskussion af, hvordan landets to videregående billedkunstneriske uddannelser uden for hovedstaden kan få ordenlige vilkår, mener BKF.

"Det Fynske Kunstakademi er jo ikke bare et lokalt foretagende. Det er vigtigt på nationalt plan som et af landets tre statsanerkendte kunstakademier, og det har - også i international sammenhæng - et tårnhøjt kunstnerisk niveau. Vi opfordrer derfor til, at Kulturministeriet sammen med kommunerne arbejder for en bedre og langsigtet finansiering af kunstakademierne i Odense og Aarhus," siger Nis Rømer.

Det Fynske fortsætter
Det Fynske Kunstakademis bestyrelsesformand Poul Falck siger til Fyens Stiftstidende, at akademiet nu vil opslå den ledige stilling som rektor.

Stillingen har stået ledig, siden tidligere rektor Stine Hebert sagde op ved årsskiftet. Hebert udtalte efterfølgende til webmagasinet Kunstkritikk.dk, at fratrædelsen havde at gøre med kommunens planer om at indlejre akademiet i Syddansk Universitet - en proces som Hebert og akademiets ledelse ikke var blevet inddraget i.

Siden da er planerne om indlejring i Syddansk Universitet dog taget af bordet. Styrelsen for Videregående Uddannelser under Uddannelses- og Forskningministeriet afviste i april kommunens forslag om en såkaldt overdragelse af Det Fynske Kunstakademi – bl.a. fordi uddannelsen på kunstakademiet ikke er forskningsbaseret i klassisk akademisk forstand.

Fakta:

  • Det Fynske Kunstakademi finansieres af et kommunalt driftstilskud på 1,6 mio. kr., mens staten støtter med 1,4 mio. kr..
  • Det Jyske Kunstakademi er ligeledes overvejende kommunalt finansieret: 2,3 mio. kr.. fra Aarhus Kommune og 1 mio. kr. fra staten (2014).
  • Det Kgl. Dansk Kunstakademi i København hører i modsætning til akademierne i Odense og Aarhus under Kulturministeriet, og er statsligt finansieret.

Læs også:

'Det Fynske Kunstakademi får lov at fortsætte', Fyens Stiftstidende, klik her…

'Skæbnedag: Forbund advarer mod lukning af Det Fynske Kunstakademi', Fyens Stiftstidende, klik her…

'Også et nationalt anliggende', webmagasinet Kunstkritikk.dk klik her…

- 7.juni 2016.