Billedkunst i fokus i radikalt finanslovsforslag

06.11.20 | Nyheder

Radikale Venstre har netop offentliggjort sit finanslovsudspil for 2021, og kunsten og kulturen spiller en central rolle. Særligt billedkunsten er i fokus, fortæller partiets kulturordfører Zenia Stampe til onlinemediet Kulturmonitor:

“Her har vi at gøre med en faggruppe, der i høj grad er afhængig af salgsindtægter, og som faldt helt uden for den særlige coronahjælpepakke til kunstnere, som blev præsenteret tidligere i år,” siger hun og minder om, at adgangskravet i den omtalte hjælpepakke lyder på en kunstnerisk indtægt på minimum 100.000 kroner om året.

“Og vi har under krisen hørt billedkunstnerne gøre opmærksom på, at mange – rigtig mange – slet ikke kan leve op til det adgangskrav, selvom de er uddannet på Kunstakademiet og som sådan er ‘rigtige’ kunstnere med stor kunstnerisk faglighed. De kan ikke komme igennem nåleøjet,” siger kulturordføreren.

Kunstnerfradrag og analyseinstitut
Et af Radikale Venstres forslag går på, at der indføres et kunstnerfradrag på 50.000 kroner til skabende kunstnere ved salg af egne unikke værker. Fradraget, der ifølge partiet vil kræve en årlig finansiering på 50 millioner kroner, vil som udgangspunkt omfatte alle skabende kunstnere.

Et andet af Radikale Venstres forslag, der taler direkte ind i corona-situationen, går på oprettelsen af et kulturelt analyseinstitut.

Til det formål vil partiet afsætte 10 millioner og “skabe overblik over eksisterende viden, tilvejebringe ny viden samt formidle viden på tværs af branchen og til de politiske beslutningstagere,” som det formuleres i forslagsteksten.

Et Kulturens Analyseinstitut har længe været på dagsordenen for Billedkunstnernes Forbund og de øvrige kunstnerorganisationer i Dansk Kunstnerråd.

“Kulturlivets brancheorganisationer har haft et ønske om et institut, som er i tæt kontakt med dem, så den relevante viden kan operationaliseres og bringes videre til os beslutningstagere. Hvis den kan det, så er det her en god investering. 10 millioner kroner er trods alt ikke så meget, hvis det kan betyde, at vi får den viden, som vi i helt desperat grad har manglet under coronakrisen,” siger Zenia Stampe til Kulturmonitor.

Dobbelt op på Huskunstnerordningen
Et tredje væsentligt punkt på Radikale Venstres finanslovsudspil er forslaget om en 65 millioner kroner stor kulturpakke for børn og unge. I pakken vil partiet blandt andet årligt afsætte 30 millioner kroner til, at alle børn og unge får set en teaterforestilling og hørt en koncert mindst én gang om året.

Samtidig vil partiet fordoble den såkaldte huskunstnerordning, der knytter en professionel kunstner til en institution, og desuden afsætte et engangsbeløb på 25 millioner kroner til at fremme børn og unges møde med litteraturen – både via indkøb af bøger og udarbejdelsen af nye inspirationsmaterialer.

Kulturelle tiltag i Radikale Venstres finanslovsforslag:

Kunstnerfradrag på de første 50.000 kroner ved salg af unikke værker: 50 millioner kroner årligt.
Arbejdsophold for billedkunstnere og kunsthåndværkere: 7 millioner kroner årligt.
Ny spillestedsordning for mindre spillesteder: 10 millioner kroner årligt.
Oprettelse af Kulturens Analyseinstitut: 10 millioner kroner årligt.
Flere børn og unge skal møde professionelle kunstnere gennem en fordobling af huskunstnerordningen: 10 millioner kroner årligt.
Alle børn og unge skal se en teaterforestilling og høre en koncert mindst én gang om året: 30 millioner kroner årligt.
Børn og unges møde med litteraturen: 25 millioner kroner i engangsbevilling.
Kilde: Radikale Venstre.

Illustration øverst: Ahmad Siyar Qasimi: Med ryggen mod Sydsol. Udsnit af værk, bragt i Kunstnerstafetten, Fagbladet Billedkunstneren september 2020.