BKF inviterer til debatmøde om MeToo i dansk kunstliv

31.01.18 | Nyheder

En ny samtale: Billedkunstnernes Forbund (BKF) inviterer til debatmøde om seksuelle krænkelser, magtmisbrug og tavshedskultur i kunstlivet.

Det er en debat, der i kølvandet på #MeToo-bevægelsen har fyldt meget i andre lande, men som foreløbig har været helt fraværende i dansk kunstliv. I modsætning til f.eks. i Sverige, hvor folkene bag initiativet #konstnärligfrihet i december 2017 samlede over 1.600 underskrifter og vidnesbyrd om seksuelle krænkelser fra svenske billedkunstnere og kunstarbejdere.

På debatmødet, der er udviklet i samarbejde med kunstplatformen I DO ART, stiller vi spørgsmål som:

Har dansk kunstliv et problem med seksuelt krænkende adfærd, magtmisbrug og tavshedskultur? Hvis ja, hvordan kan vi forbedre arbejdsmiljøet i kunstlivet? Hvad kan danske kunstnere lære af erfaringerne fra Sverige, hvor billedkunstnere og kunstarbejdere har engageret sig stærkt i MeToo-bevægelsen? Kommer MeToo-bevægelsen til at forandre noget i kunstlivet?

TID OG STED:

Onsdag 21. februar 2018 kl. 17.00-20.00.

Overgaden, Institut for Samtidskunst. Overgaden Neden Vandet 17, 1414 København K

PROGRAM:

Kl. 17. Velkomst, v. Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF)

Kl. 17.05-18.05: Oplæg fra paneldeltagerne.

PAUSE. Sandwich og drikkevarer.

Kl. 18.30-19.30: Spørgsmål til panelet og dialog med salen.

Kl. 19.30: Arrangementets formelle del afsluttes – samtalen kan fortsætte i salen frem til kl. 20.00.

I PANELET:

  • Rikke Luna Filipsen og Matias Albæk-Falk fra kunstplatformen IDOART.DK står bag en ny undersøgelse om krænkende adfærd i dansk kunstliv. På mødet fortæller de om baggrunden for og resultaterne af undersøgelsen, som offentliggøres på www.idoart.dk
  • Snövit Snow Hedstierna (SE) fortæller om sit kunstprojekt An Issue of Structure hvor hun i årene 2014-17 indsamlede vidnesbyrd om oplevelsen af ligestilling blandt kvinder og seksuelle minoriteter i Norden. Den svenske kunstner fortæller også om sine personlige erfaringer med at stå frem i forbindelse med MeToo-initiativet #konstnärligfrihet.
  • Hanna Una Holmquist, Eva Marie Lindahl og Lisa Nyberg, kunstnere engageret i MeToo-initiativet #konstnärligfrihet i Malmø, fortæller om arbejdet med at organisere opråbet, der i december 2017 samlede underskrifter og vidnesbyrd om krænkelser fra over 1.600 svenske billedkunstnere og kunstarbejdere.
  • Mads Hyldgaard Nielsen og Karen Harsbo, henholdsvis studerende og lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi, fortæller om arbejdet med at udarbejde nye adfærdsregler på akademiet i kølvandet på MeToo-bevægelsen.
  • Bettina Camilla Vestergaard, billedkunster, fortæller om sine indtryk af arbejdsmiljøet i kunstlivet og kvindelige kunstneres vilkår herhjemme og i udlandet. I sin kunstneriske praksis undersøger Bettina Camilla Vestergaard bl.a. køn, magt og samspillet mellem det personlige og det offentlige rum. Hun er uddannet i Danmark, Sverige og USA.

    Moderatorer: Nis Rømer formand, Billedkunstnernes Forbund (BKF) og Miriam Katz, kommunikationskonsulent, Billedkunstnernes Forbund (BKF).
     

PRAKTISK:

Deltagelse er gratis og åbent for alle. Arrangementet foregår på dansk og svensk.

For at sikre så gode rammer som muligt for deltagelse i debatten henstiller vi til, at debatten ikke fotograferes eller videooptages. Medier og journalister kan efterfølgende få fotos af panelet og overbliksbilleder fra salen ved henvendelse til Billedkunstnernes Forbund på mk@bkf.dk

Opsamlinger og pointer fra oplæg og debat vil også efterfølgende kunne læses på www.bkf.dk og www.idoart.dk

Tak til Overgaden – Institut for Samtidskunst for at lægge hus til arrangementet.

Øverst: An Issue of Structure, Episode 7. Billedkunstner Snövit Snow Hedstierna. Foto: Johanna Hanno.

Den svenske billedkunstner Snövit Snow Hedstierna har i årene 2014-17 indsamlet dokumentation om, hvordan borgere i Norden oplever ligestilling i hverdagen. Mange af de vidnesbyrd, hun fik, handler om seksuelle overgreb. Materialet indgår i hendes arkitektoniske lydværk An Issue of Structure, der er blevet vist på flere museer i de nordiske lande og i september-november 2018 kan opleves på kunstmuseet i Skövde. Mød Snövit Snow Hedstierna på BKF’s debatmøde og læs mere om hendes arbejde på: www.snowwhite.se

Gå til debatmødets Facebook-begivenhed…