BKF præsenterer debatskabende kunst på Folkemødet

13.06.17 | Nyheder

I samarbejde med Billedkunstnernes Forbund har de to uafhængige  kunstformidlere Julie Damgaard Nielsen og Alice Lempel Søndergaard inviteret to markante kunstnere til Folkemødet 2017 for via en levende kunst at bidrage til den folkelige debat.

Mød den dansk-caribiske billedkunstner Jeannette Ehlers og den fransk-danske kunstner Colonel på Folkemødet, se tid og sted for begivenhederne her:


•    Lørdag den 17. juni kl. 8:30 – Colonel: Critical Run

•    Lørdag den 17. juni kl. 10 – Jeannette Ehlers m.fl. i paneldebatten Kunst, Løgn og Sandhed

•    Lørdag den 17. juni kl. 14-16 – Colonel: Swapping Camp

•    Lørdag den 17. juni kl. 16:30-17:30 – Jeannette Ehlers: Whip It Good!

•    Søndag den 18. juni kl. 8:30 – Colonel: Critical Run

Whip It Good!
Jeannette Ehlers opfører i anledning af 100 året for Danmarks salg af De Vestindiske Øer en live perfomance.

Performancen tematiserer Danmarks fortid som kolonimagt og slaverination, men også det forhold, at der i verden aldrig har været så mange slavegjorte mennesker som i dag.


Foto: Zoe Maxwell.

Ved at overdænge et hvidt lærred med piskeslag, der afsætter lange sorte striber, skaber Ehlers et stærkt kunstnerisk billede på det at ‘slå tilbage’. Ehlers symboliserer ikke bare slaven, der tager pisken i egen hånd. Ved at smøre pisken ind i kulstøv leder hun også vore tanker hen på de mange slavegjorte mennesker, der arbejder i kulminer i Afrika og på de diamanter, kullet med tiden danner, og som europæere gennem århundreder har ført ud af Afrika. Endelig peger hun på  et potentielt opgør fra samfundets svageste, der oplever sig selv som glemt, rettigheds- og identitetsberøvet og i klemme, når eliten laver politik og udøver sin magt hen over hovederne på dem.

Whip It Good! er en ‘interaktiv’ performance, hvor publikum inviteres til at tage pisken og ‘slå igen’, hvilket spiller fint sammen med Folkemødets ønske om at fremme en demokratisk dialog, hvor alle er med til at sætte dagsordenen.

Performancen indledes lørdag 17. juni kl. 10.00 i FTFa-teltet på Kæmpestranden i Allinge af en paneldebat, hvor Ehlers også deltager, om kunstens arbejde med løgn, fortielse og ‘alternative fakta’.
Critical Runs & Swapping Camp
Udover Jeannette Ehlers har BKF også inviteret den franske kunstner Thierry Geoffroy, bedre kendt som Colonel, til at sammensætte et debatskabende kunstprogram.

Colonel er bl.a. kendt for sine indslag på DR2, skabt i slut-90’erne, hvor han som ‘professionel turist’ satte fokus på, hvad der karakteriserer den danske nationalitet.

Over en årrække har Colonel stået i spidsen for det, han kalder Critical Runs, og har i 20 forskellige lande debatteret aktuelle politiske, sociale og kulturelle emner med forskellige mennesker, mens de har løbet sig varme.

På Folkemødet inviterer Colonel alle morgenfriske og debatlystne gæster med på morgenløbetur i Allinge for at diskutere aktuelle emner, som medierne har særligt fokus på, eller emner, der har skabt røre på Folkemødet, eller noget helt tredje.

Politikere, borgere, turister, flygtninge – alle er velkomne til at give deres besyv med på Colonels morgenløb. Hvad sker der med debatten, når der er indlagt et benspænd, som dét, at man skal tale, mens man løber? Falder der mon nogen facader? Går dialogen nye veje? Tager den uforudsigelige drejninger?

Debatlejr for Folkemøde-deltagere
Colonel vil også præsentere en såkaldt Swapping Camp, der bl.a. tidligere er blevet installeret i forbindelse med IMAGES 16 i Øksnehallen i København.

I en række små tomandstelte, som dem vi kender fra festivalpladser, inviterer kunstneren folk indenfor til – i et meget intimt rum – at dele holdninger og fortællinger og debattere forskellige emner, han løbende udstikker. Efter et vist tidsrum skifter man telt og får en ny debatpartner.

Her er tale om en slags ‘immediate dating’, der på overraskende vis sætter personer af forskellige professioner, sociale lag og kulturer sammen for at frembringe en demokratisk dialog i overensstemmelse med ideen om et mangfoldigt samfund. Ønsket er at skabe møder og stimulere dialog mellem personer, som ellers ikke normalt vil møde hinanden.

Hvad sker der med dialogen, når folk kommer helt tæt på hinanden? Hvad gør det ved måden at formidle sit budskab på, at man er ansigt til ansigt og optræder i en langt mere intim ramme? Med sin ‘Swapping Camp’ udfordrer Colonel vores mediebårne debatkultur og får os til at reflektere over, hvad et folkemøde er for en størrelse.

Levende kunst på Folkemødet
BKF’s kunstprojekter indgår i programmet hos Stage of Art – kunst og kultur live  – et samarbejde mellem 14 forskellige kunstnerorganisationer.

I det omfattende program hos Stage of Art finder du en lang række debatter, koncerter og aktiviteter, med kunstens og kulturens vilkår og potentialer som omdrejningspunkt.

– 13. juni 2017.