BKF sætter kunstens rammer i fokus på Kulturmødet

07.08.19 | Nyheder

Hvordan ser fremtidens kunstpolitik ud? Hvordan sikrer vi børn og unge kunstnerisk dannelse? Og hvordan skaber vi bedre rammer for den professionelle billedkunst? Det er nogle af emnerne, som en lang række aktører fra kunstlivet og den politiske verden vil diskutere i Billedkunstnernes Forbunds stand på Kulturmødet på Mors i år.

Kulturmødet på Mors løber af stablen i dagene 22.-24. august 2019, og igen i år har vi inviteret en masse spændende kunstnere, kunstarbejdere, politikere og fagfolk fra andre brancher til at drøfte, hvordan billedkunstens rolle i samfundet kan styrkes.

Kom og vær med i debatten på BKF’s stand, der i år udsmykkes af billedhugger Pia Pan. Hendes spektakulære værk Rock on giver den professionelle billedkunst markant synlighed under hele Kulturmødet og ferniseres torsdag aften, hvor kunstneren også giver en talk om sit arbejde (se tid og sted i programmet her nedenfor).

Du finder BKF Camp midt på Festivalpladsen – vi glæder os til at udveksle idéer og erfaringer med kolleger, samarbejdspartnere og alle de kunst- og kulturinteresserede borgere, der hvert år deltager i kulturens topmøde på Mors.

Alle BKF’s debatter og samtaler foregår i forbundets stand midt på Festivalpladsen, kaldet BKF Camp.
Få overblik over hele BKF’s samtaleprogram på Kulturmødet Mors 2019 her nedenfor.

BKF’s samtaleprogram på Kulturmødet Mors: “Billedkunstens rammer, betydning og vilkår” er støttet af Statens Kunstfond

 

Find alle BKF’s Kulturmøde-arrangementer som Facebookbegivenheder her…
Se Kulturmødets samlede program og hent Kulturmødets app her…

TORSDAG, 22. AUGUST 2019

Torsdag kl. 15.30-16.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstpolitiske visioner #1
Hvordan ser fremtidens kunstpolitik ud? Hvordan sikrer vi børn og unge kunstnerisk dannelse? Og hvordan skaber vi bedre rammer for den professionelle billedkunst? Vær med i samtalen, når billedkunstner Simone Aaberg Kærn og kulturordfører Bertel Haarder fra Venstre diskuterer visioner på det kunstpolitiske område.

*

Torsdag kl. 16.30 – 17.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Hvad er godt tv om billedkunst?
Makværk eller mesterværk, Danmarks Bedste Portrætmaler og Kunstquizzen. DR TV har både nye og velafprøvede programformater, der handler om billedkunst. Men hvad er godt tv om kunst, og kan det både have høje seertal og høj kunstfaglighed? Redaktionschef Flemming Hedegaard Larsen, DR Kultur og Samfund og Michael Thouber, direktør, Kunsthal Charlottenborg drøfter udfordringer og muligheder i at formidle billedkunst på tv.

*

Torsdag kl. 17.15-17.45, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstnerhonorar, ja tak!
Betaling til kunstnerne: En lysestage fra museumsbutikken. Sådan lød et af eksemplerne, da debatten om manglende og dårlig honorering af udstillende kunstnere blussede op igen sidste år. Hvordan kommer vi dårlig honorering af billedkunstnere til livs? Hør hvordan kunstnere, og kunstnerorganisationer forsøger at ændre den dårlige betalingskultur i kunstverdenen.
Paneldeltagere: Hannah Toticki Anbert, billedkunstner og medlem af Rådet for Visuel Kunst, Københavns Kommune
Andreas Führer, billedkunstner og bestyrelsesmedlem i UKK – Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere
Camilla Nørgaard, billedkunstner og næstformand i Billedkunstnernes Forbund (BKF)

*

Torsdag kl. 18.00-18.30, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstpolitiske visioner #2
Hvordan ser fremtidens kunstpolitik ud? Hvordan sikrer vi børn og unge kunstnerisk dannelse? Og hvordan skaber vi bedre rammer for den professionelle billedkunst? Vær med i samtalen, når BKF’s formand Nis Rømer møder Uffe Elbæk fra Alternativet og diskuterer visioner på det kunstpolitiske område.

*

Torsdag kl. 18.30-19.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Talk og fernisering af værket Rock On
Billedhugger Pia Pan udsmykker i år Billedkunstnernes Forbunds stand på Kulturmødet. Værket hedder Rock on og handler om menneskets forhold til naturen i en tid, hvor der snart kun er menneskeskabte landskaber tilbage. Kunstneren taler med direktør Marie Dufresne fra Kunsthal 6100 i Haderslev om værket og om det at arbejde med kunst uden for de store byer.

*

FREDAG, 23. AUGUST 2019

Fredag kl. 10.00-11.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Culture matters – hvad betyder det egentlig?

Hvad mener vi, når vi siger, at kunst har stor betydning og skaber stor værdi? Giver det mening at vurdere og måle kunstens værdi, og hvad er det overhovedet for nogle værdier, vi snakker om? Kom med til Aarhus Billedkunstcenters workshop, hvor du sammen med tre billedkunstnere får nuanceret ordenes betydning. Der er sødt til ganen og et kritisk perspektiv på diskussionen om kunstens betydning.
Workshop: Billedkunstnerne Lise Skou, Maj Horn og Hannah Toticki Anbert.
Arrangører: Aarhus Billedkunstcenter og Billedkunstnernes Forbund.

*

Fredag kl. 11.00-11.30, BKF Camp, Festivalpladsen
Hvem skal betale for kunstnernes arbejde?
Skal kunstnere have honorar, når de udstiller på et museum? Og hvordan får vi det til at ske i en kunstverden, hvor kunstmuseer og kunsthaller er hårdt pressede økonomisk? Hør politikere og interessenter fra kunstmiljøet diskutere, hvordan vi kan skabe et bæredygtigt arbejdsliv for billedkunstnere.
Paneldeltagere: Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder, Kunsthal Nord
Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF)
Henrik Møller, Socialdemokratiet.

*

Fredag kl. 11.30-12.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstneren som byudvikler
Flere og flere bygherrer inddrager kunstnere i deres byudviklingsprojekter. Hvad bidrager det billedkunstneriske perspektiv med? Og hvordan kan kunstnere i endnu højere grad end i dag inddrages i arbejdet med by- og landskabsudvikling?
Hør billedkunstner Marie Markman i samtale med projektdirektør Tim E. Halvorsen fra Kanalbyen i Fredericia om, hvordan billedkunstnere kan skabe værdi i fremtidens byer.

*

Fredag kl. 13.00-13.30, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstpolitiske visioner #3
Hvordan ser fremtidens kunstpolitik ud? Hvordan sikrer vi børn og unge kunstnerisk dannelse? Og hvordan skaber vi bedre rammer for den professionelle billedkunst? Vær med i samtalen, når tre debatører fra kunstlivet og den politiske verden mødes og diskuterer visioner på det kunstpolitiske område.
Paneldeltagere: Merete Sanderhoff, museumsinspektør/seniorrådgiver Statens Museum for Kunst, forfatter
Thore Davies, studenterrepræsentant i UKK – Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere
Charlotte Broman Mølbæk, kulturordfører, SF

*

Fredag kl. 13.30-14.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Fremtidens kunstneriske arbejdsmarked
Skal fremtidens kunstnere primært skabe værker og orientere sig mod kunstmarkedet og udstillingslivet – eller skal de kunne gå ind i samfundet på nye måder? Og hvordan kan kunstnerorganisationer, fonde og kunstakademier sammen ruste unge kunstnere anderledes og bedre til fremtidens kunstneriske arbejdsmarked?
Paneldeltagere: Nis Rømer, formand, Billedkunstnernes Forbund (BKF) Simone Aaberg Kærn, billedkunstner, pilot, foredragsholder
Søren Taaning, billedkunstner, leder af Dansk Talentakademi og formand for Legatudvalget for Billedkunst i Statens Kunstfond.

*

Fredag kl. 14.10-14.40, BKF Camp, Festivalpladsen
Fremtidens byer har brug for kunstnere
Enkelte visionære kommuner udarbejder i dag kunstplaner, hvor kunsten integreres i byudviklingen. Hvad er potentialerne for disse kunststrategier, og hvordan får vi flere kommuner til at følge trop, så kunstnere tænkes aktivt ind fra starten, når fremtidens byer udvikles? Billedkunstnernes Forbund har sat Københavns, Aarhus og Aalborgs kommuner i stævne.
Moderator: Nis Rømer, billedkunstner og formand i Billedkunstnernes Forbund (BKF)
Paneldeltagere: Franciska Rosenkilde (Å), Kultur- og Fritidsborgmester, Københavns Kommune
Michael Mansdotter, formand for Aalborg Kommunes Kunstfond og leder, Trekanten Bibliotek og Kulturhus
Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune.

*

Fredag kl. 14.45-15.15, BKF Camp, Festivalpladsen
Er kunstlivet stadig en mandeverden?
Den typiske kunst- og kulturforbruger i Danmark er en midaldrende kvinde, men den typiske, succesfulde kulturproducent er stadig en mand. Hvordan opleves denne modsætning af kvindelige kunstnere og kulturarbejdere? Og hvilke tanker gør udstillingsarrangørerne sig om kvindelig repræsentation i kunstlivet? Vær med i debatten om køn og ligestilling i kunstens verden. Paneldeltagere: Julie Rokkjær Birch, direktør, Kvindemuseet i Danmark, der pt. viser udstillingen Overgange//Transitions, hvor en lang række kvindelige samtidskunstnere undersøger kvindelivet anno 2019. Tine Kjølsen og Pernelle Maegaard, billedkunstnere og medlemmer af kunstnergruppen Efterkommere, der i foråret stod bag udstillingen TALETID på Rønnebæksholm. Udstillingen perspektiverede en lang række af 1800-tallets kvindelige kunstnerpioner.

*

Fredag kl. 15.15-15.45, BKF Camp, Festivalpladsen
Jørgen Clevin som pingvin
Kan – og skal – kunsten bruges til at rette op på kulturel ulighed i Danmark? Kan kunstnere understøtte kulturel mangfoldighed og samtidig bevare deres faglige integritet? Diskussionen om folkelighed og kunstens nytteværdi bliver rejst af Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS).
Paneldeltagere: Anne Gudrun Sejersen, billedkunstner og medlem af KKS, Kit Kjærbye, billedkunstner og medlem af KKS.
Arrangør: Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS).

*

Fredag kl. 16:00-16.30, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstnere og klimakrisen
Kan billedkunsten sanseliggøre verdens klimaudfordringer og skabe engagement?
Det diskuterer billedkunstner Camilla Berner med museumsdirektør Kirse Junge-Stevnsborg. Camilla Berner undersøger i sin kunst menneskets natursyn og bygger bro mellem kunst og videnskab. Kirse Junge-Stevnsborg er nyudnævnt direktør for Malmø Kunstmuseum og har som kurator arbejdet med FN’s klimamål i projektet ART2030.

*

Fredag kl. 16.30-17.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Kunstpolitiske visioner #4
Hvordan ser fremtidens kunstpolitik ud? Hvordan sikrer vi børn og unge kunstnerisk dannelse? Og hvordan skaber vi bedre rammer for den professionelle billedkunst? Vær med i samtalen, når billedkunstner Jens Galschiøt møder Marianne Jelved, tidligere kulturminister og nuværende kulturordfører for Det Radikale Venstre til en samtale om visioner på det kunstpolitiske område.

*

LØRDAG, 24. AUGUST 2019

Lørdag kl. 10.30-11.00, BKF Camp, Festivalpladsen
Fodboldklubben, der fik en kunstnerisk leder
Hvad kan sport og kunst give hinanden?
Skjold Contemporary er fodboldklubben BK Skjolds indspark på den københavnske kunstscene. Herfra udspringer kunstneriske initiativer underlagt bespænd fra fodboldens verden. Hør Frank Altschul Jensen, kunstnerisk leder for Skjold Contemporary, og Jan Sørensen, formand for Boldklubben Skjold, fortælle om projektet, der tilbyder klubbens medlemmer anderledes oplevelser og udvikler foreningslivet.

*

Lørdag kl. 11.15-11.45, BKF Camp, Festivalpladsen
Tværæstetik – kraftfelt eller varm luft?
Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) inviterer til debat: Bidrager begrebet ‘tværæstetik’ til at udvikle kunsten i nye og uventede retninger, eller er det varm luft, der blot skaber forvirring og slører kunstens potentiale? Kom og giv dit bidrag til debatten. Paneldeltagere:  Lise Seier Petersen, billedkunstner og formand for Kvindelige Kunstneres Samfund samt Kit Kjærbye, billedkunstner og forhenværende formand, Kvindelige Kunstneres Samfund.
Arrangør: Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS).

*

Øverst: BKF’s stand på Kulturmødet på Mors, 2018. Foto: Jakob Dall.