BKF: Vi skal finde nye veje til at genåbne kulturlivet

17.04.20 | Nyheder

Fradrag på kulturoplevelser kan være med til at trække Danmark ud af krisen, når landet igen åbner. Det foreslår direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Billedkunstnernes Forbund bakker op om forslaget og opfordrer ligesom erhvervslivets brancheorganisation til at gøre kulturområdet til en topprioritet for beslutningstagere lige nu.

”Vi skal finde veje til at åbne kulturen igen. Kunsthaller, museer og kunstnerdrevne udstillingssteder kan med få forholdsregler åbnes sikkert og forsvarligt, lige så snart sundhedsmyndighederne anbefaler det,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Han er glad for, at Dansk Erhverv nu opfordrer regeringen til at indføre fradrag på kulturoplevelser, som f.eks. museumsbesøg, for at kickstarte økonomien, når samfundet langsomt genåbner efter COVID-19-nedlukningen.

Konkret foreslår erhvervslivets brancheorganisation at kulturbrugere kan få refunderet f.eks. 25 procent af billetpriserne over skatten. En sådan ordning kan øge privatforbruget med op mod tre milliarder kroner årligt og dermed have en positiv effekt på økonomien efter krisen, siger Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, til Dagbladet Information. Han peger desuden på, at kulturpolitik bør være en topprioritet netop nu:

”Vi prioriterer ikke kultur nok. Og det handler ikke kun om kroner og øre, det er også dagsordensmæssigt og betydningsmæssigt, at vi skal have kulturen længere frem hos beslutningstagerne i hele det danske samfund,” siger Brian Mikkelsen til Information.

Kickstart kulturlivet
Den udmelding er BKF helt enig i. Forbundets formand Nis Rømer opfordrer kulturminister Joy Mogensen og regeringen til at bruge kunstnerorganisationerne i arbejdet med at udvikle nye tiltag, der kan kickstarte kunst- og kulturlivet efter Coronakrisen.

”En fradragsordning for kulturoplevelser, sådan som Dansk Erhverv foreslår, er ét godt greb til at genstarte kulturlivet. Det kunne udvides til også at omfatte køb af kunst og af kunstneres ydelser som f.eks. kunstfaglig rådgivnings- og udviklingsarbejde. Kunstnerne står parat med masser af faglig viden og nytænkning, som med fordel kan inddrages i det store genopbygningsarbejde, der venter på den anden side af den her krise. Inddrag f.eks. kunstnerne, når der skal nytænkes og udvikles grønne, bæredygtige løsninger i erhvervslivet. Og invester i at få mere kunst ud i borgernes hverdag, når der igangsættes bygge- og anlægsarbejde i stat og i kommuner,” siger han.

En ny begyndelse
Nis Rømer håber, at Coronakrisen kan blive begyndelsen til en ny fase i dansk kulturpolitik, hvor der investeres aktivt i kunsten og kulturen – og det handler ikke kun om kroner og ører, understreger han:

”Krisen har på en dyster baggrund vist os, hvor vigtig kunst og kultur er, både for samfundsøkonomien og for vores fællesskaber. At være en del af kulturen ligger dybt i os alle – det mærker vi ekstra tydeligt nu, hvor det ikke er muligt at opleve kunstudstillinger, gå til koncert og være en del af alle de sociale fællesskaber, kulturen skaber,” siger han.

”Kunst, musik og kultur er ganske enkelt en nødvendig del af livet, og hvis nogen var i tvivl før coronaen, så tror jeg, de allerfleste tydeligt ser kunstens berettigelse nu.”

Øverst: Re-Sounding Organ, Listening Back in Time, Traces of Memory, Spatial Memory, Points in Time & Untitled. Værker af billedkunstner Mille Kalsmose fra udstillingen ‘Synliggørelser’, Den Frie Udstillingsbygning, marts-juni 2020, pt. nedlukket pga. COVID-19. Foto: David Stjernholm.