Leder: Kunstnere og politikere

13.09.18 | Billedkunstneren

Af Nis Rømer, formand for Billedkunstneres Forbund 

Kunstnere og politikere
Forestil dig et samfund uden politikere. Ville vi være rådvilde og retningsløse uden ledere? Kunne vi i stedet styres af en algoritme eller kunstig intelligens? Eller ville vi uden politikere skabe nye fællesskaber, styresystemer og meninger, uafhængig af politisk ledelse? Fylder politikken for meget i vores dagligdag? Bør kunsten fylde mere? At stille spørgsmål, selv ind i det utænkelige, er en vigtig del af kunstens væsen. Det kræver mod og fri tanke. Jakob Jakobsens værk, der oprindeligt var lavet til Pist Prottas jubilæumsnummer, en fremtidsudgave, der skal forestille at være udgivet i 2031, har været omdrejningspunkt i sommeren kunstdiskussion. Værket fortjener stadigt at blive diskuteret, og politikere, der trykker på forargelsesknappen, kunne i stedet møde værket med refleksion. Vi skal kunne diskutere politikernes rolle frit, politikerne skal også gerne blande sig i kunstdebatten, men kunstens indhold skal ikke styres politisk.

Københavns Billedkunstudvalg, der indkøbte værket, er en fin konstruktion med politikere og kunstnere, der sammen indkøber værker til offentlige institutioner i Københavns kommune og støtter kunstprojekter i byen til gavn for Københavns indbyggere hver eneste dag. Det er med til at skabe gensidig forståelse og respekt for hinandens fagligheder og kan være med til at skabe en mere levende og mangfoldig samfundsdebat. Der er meget at vinde for en kommune ved at have et billedkunstudvalg, og mange flere burde have det.

Sammenlignet med andre kommuner bruger Københavns Kommuner dog ikke særligt mange midler på Kunst og kultur, fordi man ligger i ly af de mange statslige institutioner. Men i takt med at kommunen bliver dyrere og dyrere at bo i, er der brug for nye tiltag, der understøtter kunstners arbejdssteder og boliger. Et levende og fortættet kunst- og kulturliv er en af årsagerne til storbyens vækst og tiltrækningskraft.

Det bringer mig til et aktuelt udviklingsområde i BKF. Hvordan kan vi forbedre forholdene for kunstnere i kommunerne i hele landet? Der sker allerede meget på billedkunstområdet lokalt. Men det er også meget forskelligt på, hvilket niveau der arbejdes med kunst, som BKFs undersøgelse af kunst i kommunerne tidligere på året viste. Vi kan som forbund være dem, der er med til at kvalificere og kvalitetssikre kommunerne kunstpolitik, så kunstnerne får bedre vilkår og borgerne får bedre kunst. Den indsats bliver omdrejningspunktet for bestyrelsens arbejde i den kommende tid. Og vi hører meget gerne fra alle jer, der har erfaring med, holdninger til og interesse i det kommunale arbejde. Vi kommer til at lave en løbende start og justere indsatsen, efterhånden som vi bliver klogere og får input fra jer, fra kommunalpolitikere og fra borgere i hele landet.

Systematisk interessevaretagelse er vigtigt, fordi kunstnernes indtjening er under pres, selvom billedkunstens rolle måske aldrig har været vigtigere og den brede folkelige interesse er i top. Inden længe kommer indtægtsundersøgelsen, og vi ser frem til at få nogle mere præcise tal at arbejde med i vores arbejde for billedkunstnernes økonomiske interesser. 

BKF er landets vigtigste faglige netværk for billedkunstnere i hele landet. Vi har et stærkt panel med kunstnere og fagfolk, der står klar med sparring, kærlig kritik og refleksion i supplement til dit eget netværk. Brug det og tag ud og mød den kollega du aldrig fik mødt. Du kan se mere på BKF under værkstedssamtaler. Mange har allerede gjort brug af muligheden, for gennem samtale bliver vi alle klogere.