Regitze Engelsborg Karlsen udstiller i BKF’s sekretariat

01.05.20 | Nyheder

Mennesket har altid gravet, hugget, kastet til jorden, kværnet, opslæmmet og skyllet råstoffer, som så har bundfældet og aflejret sig i den omgivende natur. Billedkunstner Regitze Engelsborg Karlsen (f. 1989) arbejder kunstnerisk med landskaber som en form for dokumenter – og med råstoffer som arkiver over tiden og over de miljøpåvirkninger, man kan spore i materialerne.

Frem til d. 18. juni 2020 er Regitze Engelsborg Karlsen aktuel i BKF’s sekretariat med en række værker, der undersøger menneskets forhold til geologien og de forskellige organiske processer og energifelter, der eksisterer i dagligdagens mange materialer.

Udstillingen er led i BKF’s udstillingsordning for dimittender og kan foreløbig ikke besøges fysisk, pga. de gældende COVID-19-restriktioner. Så snart reglerne for forsamlinger ændres, vil besøgende kunne opleve værkerne i sekretariatets åbningstid. 

Om sin kunstneriske praksis fortæller Regitze Engelsborg Karlsen:

“Jeg arbejder researchbaseret med forholdet mellem geologi, mennesker og forståelsen af geologiske kredsløb. Mine værker handler om at undersøge, hvad der ligger til grund for den måde, vi fortolker vores omgivelser og miljø på. I udstillingssammenhænge forsøger jeg at drage beskueren tæt på materialerne, på deres stoflighed og sensibilitet. Mine værker undersøger spændingsfeltet mellem æstetik og natur, og tager afsæt i, hvordan vi historisk og kulturelt har udviklet et primært æstetisk forhold til naturen.”

Regitze Engelsborg Karlsen: Terrains (2020).

Kunst og geodiversitet
Regitze Engelsborg, der er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi 2018, nævner biopolitik, økofeminisme og new materialism som inspirationskilder – hun er optaget af, hvordan vi som mennesker både kan forholde os til vores egen tid og til såkaldt ‘geologisk tid’:

“Naturen er et dynamisk kompleks af levende og ikke-levende elementer, som konstant vekselvirker. De fleste af os forstår vigtigheden af at kæmpe for en fortsat mangfoldig biodiversitet med et mylder af liv på vores klode. Men i mange tilfælde er folks viden og kendskab begrænset, når man taler om geodiversitet. Geodiversitet spiller en væsentligt mindre rolle end biodiversiteten i vores offentlige naturforvaltning, hvor de primære indekser er af biologisk karakter, mens de mere fysiske registreringer er sekundære og af understøttende karakter,” siger hun.

Det vil Regitze Engelsborg Karlsen gerne være med til at ændre. Og her kan kunsten spille en vigtig rolle:

“Der er brug for at kvantificere, kortlægge og værdisætte geologien på ny. Vi har brug for at genopfinde og genetablere kendskabet til landskabet omkring os, samtidig med, at vi erfarer naturen ud fra et mere naturvidenskabeligt perspektiv. Jeg ser mine værker som fortællinger, der åbner for netop denne debat. Kunstens sprog kan bruges til at sammensætte nye, vidensbaserede fortællinger og kan genskabe vores oprindelige respekt for og fascination af naturen.”

Regitze Engelsborg Karlsen: Attachements (2020).

Landskab som kunstnerisk datacenter
På udstillingen hos BKF viser Regitze Engelsborg Karlsen 6 værker:

Terrains, Attachment, I will call her Lucy, and she will be my friend, Landmarks, Havet gav mig drømmene og Keeper.

“Værkerne undersøger, hvordan vi opbevarer, arkiverer og dokumenterer landskabet og dets materiale igennem fotografier, skulptur og laserindgraverede relieffer. Med afsæt i refleksioner omkring landskabet som et datacenter,” siger hun.


Mere om kunstneren
Til daglig er Regitze Engelsborg Karlsen medlem af det kunstnerdrevne værkstedsfællesskab 51Cth i Roskilde.

Hun fortæller om sit arbejdsliv i værkstedet i Fagbladet Billedkunstneren her…

Se mere af hendes kunst på Instagram her…

Regitze Engelsborg Karlsen: Keeper (2020).

Regitze Engelsborg Karlsen installerer udstilling hos BKF, april 2020.

BKF’s udstillingsordning for dimittender
Er led i forbundets Dimittendordning, der henvender sig til nyuddannede billedkunstnere fra danske og udenlandske kunstakademier.

Ordningen giver nyuddannede, der er medlemmer af BKF, en god indgang til arbejdslivet som kunstner.

Har du taget afgang inden for de seneste tre år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her…