Transportfirma tilbageholdt kunstners værker

04.12.20 | Nyheder

Billedkunstner Anders Moseholm endte i en speget sag, da en gallerist, som han samarbejdede med, gik konkurs. Galleristens planer om at åbne et nyt galleri i Abu Dhabi kuldsejlede, og en ubetalt regning på ca. 150.000 kr. endte hos Anders Moseholm, der derfor søgte råd og vejledning hos BKF.

Februar 2020. Billedkunstner Anders Moseholm får et opkald fra en ukendt person. I den anden ende af røret præsenterer en venlig kvindestemme sig som medarbejder hos et dansk transportfirma.

”Hun spørger, om det er mig, der er Anders Moseholm og fortæller så, at de har haft mine værker stående et par år, og om vi ikke skal finde ud af, hvordan jeg får dem tilbage,” siger han.

Anders Moseholm. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Det er første gang, at billedkunstneren hører om transportfirmaet, og derfor overrasker det ham også, at de har hans værker.

”Jeg beder hende om at sende nogle billeder af dem. Det gør hun, og jeg kan straks se, at det er mine,” siger Anders Moseholm, som glæder sig til at få sine værker retur. Men kort efter tikker en mail fra transportfirmaet ind i hans indbakke.

”Kort fortalt skriver de, at den gallerist, som jeg har en aftale med, er gået konkurs. Galleristen har ikke betalt sin regning til dem, og nu kræver de, at jeg skal betale for at få mine egne værker tilbage.”

Transportfirma på afveje
Ifølge Anders Moseholm havde den konkursramte gallerist planer om at åbne et galleri i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. Det viser sig, at galleristen havde hyret transportfirmaet til at stå for fragten af værkerne, men galleriet blev aldrig til noget, og Anders Moseholms værker endte derfor på et lager i Danmark.

”Transportfirmaet skriver til mig, at de vil udøve pant i mine malerier med henblik på salg for at indkræve de 148.127,63 kroner, som galleristen skylder,” forklarer Anders Moseholm, der oplevede situationen som absurd og derfor kontaktede BKF for rådgivning.

Hos Billedkunstnernes Forbund (BKF) tog jurist og sekretariatsleder Klaus Pedersen imod henvendelsen:

Anders Moseholm: Studie efter Søndergaard.

”Det er besynderligt, hvis man som kunstner kan komme til at betale for at få sine værker tilbage, fordi de har været ude at vandre hos en gallerist, som går konkus,” siger han. BKF gik derfor ind i tvisten og hyrede et advokatfirma med speciale i transportret.

”Det er et spørgsmål om ejendomsret. Vi mener ikke, at kunstneren overdrager sin ejendomsret til galleristen ved udlån, og derfor kan transportfirmaet heller ikke tage pant i værkerne,” siger Klaus Pedersen. Det er første gang, han har set et transportfirma tilbageholde værker fra en kunstner, som firmaet ikke har indgået en direkte aftale med.

”Vores holdning er, at det ikke bør kunne lade sig gøre, men det er uklart, hvordan juraen forholder sig til området, så det skal vi have en afklaring på,” siger Klaus Pedersen.

Anders Moseholm har brugt omkring et halvt år på tvisten, som endte med et forlig i slutningen af august måned.

”Jeg er glad for BKF’s støtte i sagen. Nu kan jeg komme videre og bruge tiden på min kunst i stedet for,” siger han.

BKF MEDLEMSRÅDGIVNING
Har du brug for juridisk rådgivning i forbindelse med dit kunstneriske arbejde? Som medlem af BKF har du adgang til gratis vejledning af BKF’s jurist. Kontakt os her.

TEKST Britt Esrom / BKF

Foto øverst: Anders Moseholm | Red Nature.

Artiklen her er bragt i fagbladet Billedkunstneren #4 2020.