Webtyve går efter kunstnere

06.06.14 | Nyheder

Pas på udenlandske falske checks!

En særligt variant af ‘Nigeriabreve’ spredes i denne tid via email blandt danske kunstnere. Det fortæller flere kunstnere, der har henvendt sig til Billedkunstnernes Forbund for at få hjælp.

Svindlerne henvender sig via mail direkte til kunstnere med en anmodning om at købe et eller flere kunstværker. Svindlen består i, at der betales med falske udenlandske checks.

Kunstnerne hæfter

Selvom det umiddelbart kan være muligt at få indløst en falsk udenlandsk check i en dansk bank, skal man være opmærksom på, at den som indløser en falsk check eller en check, som der ikke er dækning for, selv hæfter for beløbet. Der kan ofte gå en måneds tid eller mere, før det viser sig, at checken er falsk.

Særlige kendetegn ved denne svindel er, at der ønskes betalt med udenlandske checks og at der ønskes penge retur via Western Union, overpris ved fragt eller lign.

Køb af kunst lokker

“Vi har den seneste tid fået en hel del henvendelser fra medlemmer af BKF, som er blevet lokket af tilsyneladende venlige forespørgsler om køb af kunstværker. Men der er altså tale om fup og svindel, som vi advarer alle kunstnere mod at hoppe på. Kunstnerne risikerer at stå tilbage med regninger på flere tusinde kroner fra de udenlandske banker, som bliver brugt af websvindlerne,” fortæller BKFs sekretariatsleder, jurist Klaus Pedersen.

Billedkunstner Marianne Lykkeberg er en af de medlemmer af BKF, der har været offer for svindlen. Hun modtog betaling for to kunstværker med en check, som senere viste sig at være falsk.

Køberen ville have penge tilbage

“Jeg fik mistanke om, at noget var galt, fordi køberen pludselig fortrød sit køb og ville have 20.000 kr. sendt tilbage til en hollandsk bank,” fortæller Marianne Lykkeberg.

“Heldigvis kontaktede jeg BKF inden, jeg sendte penge tilbage.”

Mistanke om fupkøb?

Er du i forhandling med ukendte udenlandske købere og frygter du, at der er tale om fupkøb?

Kontakt BKFs jurist på 33 12 81 74 / kp@bkf.dk

Foto: ‘Lysspiral’, glasmosaikrelief, 2012. Af Marianne Lykkeberg.